Paul

Ik val af, jij valt af, wij vallen af…….

Op de 60e verjaardag van een vriend van ons werd het idee geopperd om samen af te vallen. Dat werd gehoord door Claudia en spontaan bood ze aan om dat te gaan begeleiden.

Dat was voor mij de eerste stap om echt wat aan mijn gewicht te doen.

Ik was jarenlang op een gewicht van rond de 82 kilo.  Soms iets meer, soms iets minder. Ik trainde ook jarenlang 3x in de week. Dan liep ik hard. Ik ben nu 58 jaar en de laatste jaren trainde ik iets minder en liep ook minder fanatiek hard. Ik zag dat ik steeds zwaarder werd en dacht telkens dat ik dat er wel even af zou lopen. Dat was ook wat ik altijd te horen kreeg: jij mag dat wel hebben (opeten) want je loopt het er zo weer af.  Nou, die vlieger ging op een bepaald moment niet meer op. Ik at meer dan ik er af liep. En zo gebeurde het dat ik op die verjaardag van mijn vriend ruim 90 kilo woog. Daar moest ik dus iets aan doen.

Toen Claudia aanbod om het afvallen te begeleiden, heeft zij mij zeer bewust na laten denken over wat ik eet in plaats van hoeveel ik eet. Mijn plan was om terug te gaan naar een gewicht van 82 kilo. Dat heeft mij dus echt aan het denken gezet. Het is mij gelukt om in ongeveer 2 maanden dat streefgewicht te bereiken. Hoe heb ik dat gedaan?

Allereerst heb ik goed nagedacht welke slechte routinematige eetgewoontes ik had. Dat waren er veel.

Elke werkdag in het bedrijfsrestaurant een grote kom (meest gebonden) soep te nemen en een witte kadet met een Johma salade en een keer in de week in plaats van een salade een kroket. Daar ben ik direct mee gestopt en tot op de dag van vandaag eet ik niet meer in het bedrijfsrestaurant.

Een andere slechte gewoonte was om ’s avonds bier of wijn te drinken. Daar ben ik door-de-weeks mee  gestopt. Bier of wijn wordt nu alleen in het weekend genuttigd.

Nog een andere slechte gewoonte was het eten van kaas. Ik kocht wekelijks een groot brok kaas en ’s als ik effe trek had, sneed ik daar een groot brok van af om zo uit het vuistje te eten. Ook radicaal mee gestopt. Ik eet nu uitsluitend geitenkaas, koop dat in plakjes en eet dat overdag op brood.

Naast het stoppen van slechte eetgewoontes heb ik de voedingsadviezen van Claudia zoveel mogelijk gevolgd. De geitenkaas was goed voor me. Ook het eten van speltbrood. Die bak ik zelf. Je eigen brood bakken is hartstikke leuk. En verder zoveel mogelijk natuurlijk onbewerkt (biologisch) voedsel eten. Daarbij krijg je cadeau het plezier van het ontdekken van veel soorten groenten en kruiden. En ik ben nu ook zelf kruiden aan het kweken. Dat gebeurt allemaal als gevolg van het nadenken over eten en er bewust mee omgaan. Als ik nu door een supermarkt loop zie ik vrijwel uitsluitend voedsel dat machinaal in fabrieken gemaakt is en gebaseerd is op suiker (koolhydraten), zout en vet aangevuld met niet-natuurlijk smaak- en kleurstoffen. Dat komt dus niet meer in mijn winkelwagentje!

Tenslotte vind ik bewegen heel belangrijk. Ik fiets naar mijn werk, dat is 10 km per dag. Ik neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift. Ik zoek een collega zoveel mogelijk op in plaats van te telefoneren of te mailen. Daarnaast loop ik weer meer hard of ga ik wandelen. Het hardlopen op een zeer rustig tempo, maar wel gedurende 1, 2 of soms 3 uur. En dat 3 a 4 keer per week.

En dan is er natuurlijk het tweewekelijks weegmoment dat Claudia georganiseerd heeft. Door met elkaar af te vallen kun je elkaar stimuleren. En het weegmoment is toch een soort rapportcijfer.

En tenslotte is er nog het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je wel wat lekkers verdiend hebt omdat:

 • Je zo hard gewerkt hebt
 • Je op een feestje bent
 • Je vakantie viert
 • Je trek hebt
 • Je je rot voelt
 • Je je goed voelt
 • Het buiten koud is
 • Het kerstmis is
 • Het kermis is
 • Het oud en nieuw is
 • Het weekend is
 • Het erg warm is

Kortom, er is altijd een reden te vinden om iets te eten of te drinken. Wees je daarvan bewust en probeer dat stemmetje niet altijd zijn zin te geven. Zo ben ik begin oktober 2014 van 91 kilo afgevallen naar 82,5 kilo op 12 december 2014.

Met dank aan Willie (mijn vrouw), die mij enorm ondersteunt door ook mee te doen met het afvallen en kopen en koken van wat goed voor ons is, en natuurlijk Claudia.

Heemskerk, februari 2015
Paul Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *